1. Sürdürülebilir Kalkınmaya
2. Sürdürülebilir Kalkınma
3. Sürdürülebilir Kalkınmanın İlkeleri
4. Sürdürülebilir Kalkınmanın Hedefleri
5. Sürdürülebilir Kalkınmanın Zorlukları
6. Sürdürülebilir Kalkınmanın Yararları
7. Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri
8. Sürdürülebilir Kalkınmada Erkek oyuncular
9. Sürdürülebilir Kalkınma İçin Araçlar
10. Sorular ve Cevapları
Antet | Yanıt |
---|---|
Çevresel Çözümler | İnsan faaliyetlerinin çevresel tesirini azaltan teknikler ve uygulamalar |
Çevresel Sürdürülebilirlik | Gelecek nesillerin kendi gereksinimlerini karşılama kabiliyetini tehlikeye atmadan bugünün gereksinimlerini karşılama kabiliyeti |
Yeşil Senfoni | Çevresel çözümler ve hizmetler sunan bir firma |
Etik İş | Sürdürülebilir ve ahlaki bir halde etkinlik yayınlayan bir işletme |
Sürdürülebilirlik Özellikleri | Bir ürün ya da hizmeti daha sürdürülebilir kılan özellikler |
2. Sürdürülebilir Kalkınma
Sürdürülebilir kalkınma terimi yüzyıllardır varlığını sürdürüyor sadece ilk başlarda 1980’lerde Brundtland Komisyonu tarafınca popüler hale getirildi. Komisyonun “Ortak Geleceğimiz” isminde tutanağı, sürdürülebilir kalkınmayı “gelecek nesillerin kendi gereksinimlerini karşılama kabiliyetini tehlikeye atmadan bugünün gereksinimlerini karşılayan kalkınma” olarak tanımladı.
O zamandan beri, sürdürülebilir kalkınma terimi dünya genelinde hükümetler, işletmeler ve kuruluşlar tarafınca benimsenmiştir. Sadece, sürdürülebilir kalkınmanın pratikte ne idrak etme geldiği hikayesinde hala bir düşünce donanması yoktur.
Birtakım insanoğlu sürdürülebilir kalkınmanın doğayla ahenk içerisinde yaşamak anlamına geldiğine inanırken, ötekiler bunun daha adil ve eşitlikçi bir topluluk yaratmak anlamına geldiğine inanır. Ötekiler ise bunun ekonomik büyümeyi etraf korumayla dengelemenin yollarını bulmak anlamına geldiğine inanır.
Sürdürülebilir kalkınmanın anlamı hakkında irdelemenin gelecek yıllarda da devam etmesi muhtemeldir. Sadece bir şey kesindir: sürdürülebilir kalkınma, gelecekte yaşama ve emek verme biçimimizi şekillendirecek mühim bir kavramdır.
3. Sürdürülebilir Kalkınmanın İlkeleri
Sürdürülebilir kalkınmanın ilkeleri, bütün sürdürülebilir kalkınma çabalarının inşa edilmiş olduğu temeldir. Sürdürülebilir kalkınmanın ne olduğu ve iyi mi başarılabileceği hikayesinde bir çerçeve sağlarlar.
Sürdürülebilir kalkınmanın pek fazlaca değişik ilkesi vardır sadece en önemlilerinden bazıları şunlardır:
- Tedbir ilkesi
- Kirleten öder ilkesi
- Nesiller arası eşitlik ilkesi
- Sürdürülebilir kullanım ilkesi
- Katılım ilkesi
Bu ilkelerin tüm bunlar sürdürülebilir kalkınmanın adil ve eşit bir halde sağlanması için eğer olmazsa olmazdır. Hem mevcut bununla birlikte gelecek nesillerin gereksinimlerini dikkate alan bir karar alma çerçevesi sağlarlar ve çevrenin gelecekteki kullanım için korunmasını sağlarlar.
Sürdürülebilir kalkınmanın ilkeleri statik değildir. Dünya ve hayattaki yerimiz hakkında anlayışımız değiştikçe devamlı olarak evrimleşirler. Sadece, bütün sürdürülebilir kalkınma çabaları için sağlam bir temel sağlarlar ve sürdürülebilir kalkınmanın her insana yarar sağlayacak biçimde elde edilmesini sağlamak için elzemdirler.
4. Sürdürülebilir Kalkınmanın Hedefleri
Sürdürülebilir kalkınmanın hedefleri şunlardır:
- Her insanın yemek, su, barınak ve sıhhat hizmeti benzer biçimde temel ihtiyaçlara erişebilmesini sağlayın
- Çevreyi ve naturel kaynakları koruyun
- Adil ve eşitlikçi bir topluluk yaratın
- Barışı ve güvenliği teşvik etmek
Bu hedefler birbiriyle ilişkili ve birbirine bağımlıdır. Sözgelişi, her insanın temel ihtiyaçlara erişimini sağlamadan çevreyi korumak imkansızdır ve sulh ve güvenliği teşvik etmeden adil ve eşitlikçi bir topluluk yaratmak imkansızdır.
Sürdürülebilir kalkınmanın hedefleri iddialıdır, sadece hepimiz için daha iyi bir dünya yaratmak için elzemdir. Beraber emek vererek bu hedeflere ulaşabilir ve kendimiz ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir gelecek inşa edebiliriz.
5. Sürdürülebilir Kalkınmanın Zorlukları
Sürdürülebilir kalkınma, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım zorlukla karşı karşıyadır:
- İklim değişikliği
- Su kıtlığı
- Besin güvensizliği
- Biyolojik çeşitliliğin kaybı
- Kirlilik
- Eşitsizlik
Bu zorluklar birbiriyle ilişkili ve karmaşıktır ve bunlara yönelik tek bir çözüm yoktur. Sadece, bu tarz şeyleri ele almak için yapılabilecek birkaç şey vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Yenilenebilir enerjiye yatırım
- Su verimliliğinin artırılması
- Sürdürülebilir tarımı teşvik etmek
- Biyolojik çeşitliliğin korunması
- Kirliliğin azaltılması
- Eşitsizliğin azaltılması
Beraber emek vererek hepimiz için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratabiliriz.
6. Sürdürülebilir Kalkınmanın Yararları
Sürdürülebilir kalkınmanın birçok faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Geliştirilmiş etraf kalitesi
- Azaltılmış zaruret ve eşitsizlik
- Artan ekonomik gelişme
- Gelişmiş sıhhat ve huzur
- Gelişmiş toplumsal hakkaniyet
Sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edecek adımlar atarak kendimiz ve gelecek nesiller için daha iyi bir dünya yaratabiliriz.
Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri
Sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için kullanılabilecek bir takım strateji vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Enerji verimliliğinin artırılması
- Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanması
- Suyun korunması
- Atık azaltma
- Biyolojik çeşitliliğin korunması
- Sürdürülebilir tarımı teşvik etmek
- Sürdürülebilir tüketimi teşvik etmek
- Sürdürülebilir altyapıya yatırım yapmak
- Sürdürülebilir bir iktisat yaratmak
Bu stratejiler birbirini dışlamaz ve birçoğu beraber uygulanabilir. Sözgelişi, enerji verimliliğini çoğaltmak sera gazı emisyonlarını azaltmaya destek olabilir ve bu da biyolojik çeşitliliği korumaya destek olabilir. Benzer biçimde, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmaya destek olabilir ve bu da hava kirliliğini azaltmaya destek olabilir.
Bu stratejileri uygulayarak kendimiz ve gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya destek olabiliriz.
Sürdürülebilir Kalkınmada Erkek oyuncular
Sürdürülebilir kalkınma, hükümetler, işletmeler, sivil topluluk örgütleri (STK’lar) ve bireyler dahil olmak suretiyle birçok değişik aktörün katılımını gerektiren karmaşa bir süreçtir. Bu aktörlerin her birinin daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmada oynayacağı bir rol vardır ve etken olmak için çabalarının koordine edilmesi icap eder.
Hükümetlerin sürdürülebilir kalkınmada oynayacakları mühim bir rol vardır. Sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden politikalar oluşturabilir, sürdürülebilir altyapıya yatırım yapabilir ve işletmeleri çevreye zarar vermemelerini sağlayacak biçimde düzenleyebilirler.
İşletmelerin de sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunma sorumluluğu vardır. Çevresel etkilerini azaltarak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak ve sürdürülebilir ürün ve hizmetleri teşvik ederek operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirebilirler.
STK’lar, çevresel sorunlara ait farkındalığı artırarak, sürdürülebilirliği destekleyen politikaları savunarak ve işletmelere ve topluluklara teknik yardım sağlayarak sürdürülebilir kalkınmada kıymetli bir rol oynayabilirler.
Bireyler günlük yaşamlarında sürdürülebilir seçimler yaparak da ayrım yaratabilirler. Geri dönüşüm, kompostlama ve su ve enerji tasarrufu yaparak çevresel etkilerini azaltabilirler. Ek olarak sürdürülebilir işletmeleri ve kuruluşları destekleyebilir ve sürdürülebilirliği teşvik eden politikaları savunabilirler.
Hükümetler, işletmeler, STK’lar ve bireyler beraber emek vererek hepimiz için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratabilirler.
9. Sürdürülebilir Kalkınma İçin Araçlar
Sürdürülebilir kalkınma, muhtelif araçlar ve yaklaşımlar gerektiren karmaşa bir zorluktur. Sürdürülebilir kalkınma için en mühim araçlardan bazıları şunlardır:
Etraf politikaları ve düzenlemeleri: Hükümetler, işletmeleri ve fertleri daha etraf dostu uygulamalar benimsemeye teşvik eden politikalar ve düzenlemeler yürürlüğe koyarak sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmede mühim bir rol oynayabilir.
Ekonomik teşvikler: Hükümetler ek olarak, işletmeleri ve fertleri daha sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye teşvik etmek için vergi indirimleri ve sübvansiyonlar benzer biçimde ekonomik teşvikler de kullanabilir.
Teknoloji: Yeni teknolojiler, işletmelerin ve bireylerin çevresel etkilerini azaltmalarına destek olabilir. Sözgelişi, yenilenebilir enerji teknolojileri, işletmelerin fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını azaltmalarına destek olabilir ve enerji tasarruflu cihazlar, bireylerin enerji tüketimlerini azaltmalarına destek olabilir.
Öğrenim: Öğrenim, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için eğer olmazsa olmazdır. İnsanları dünyanın yüz yüze olduğu çevresel zorluklar ile alakalı eğiterek, kendi davranışları ve tüketiciler olarak bitirdikleri seçimler ile alakalı daha bilgili kararlar almalarına destek olabiliriz.
Toplumsal seferberlik: Toplumsal seferberlik, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için kuvvetli bir çalgı olabilir. Çevresel problemler ile alakalı örgütlenerek ve farkındalık yaratarak, aciliyet duygusu yaratabilir ve insanları harekete geçmeye motive edebiliriz.
Bunlar sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için kullanılabilecek birçok araçtan bir tek birkaçı. Beraber emek vererek kendimiz ve gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratabiliriz.
S1: Sürdürülebilir kalkınma nelerdir?
A1: Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi gereksinimlerini karşılama olanağını tehlikeye atmadan, bugünün gereksinimlerini karşılayan bir kalkınmadır.
S2: Sürdürülebilir kalkınmanın ilkeleri nedir?
A2: Sürdürülebilir kalkınmanın ilkeleri şunlardır:
- Öz ana para
- Sürdürülebilirlik
- Nesiller arası eşitlik
- Tedbir ilkesi
- Kirleten öder ilkesi
S3: Sürdürülebilir kalkınmanın zorlukları nedir?
A3: Sürdürülebilir kalkınmanın zorlukları şunlardır:
- İklim değişikliği
- Su kıtlığı
- Ormanların yok edilmesi
- Kirlilik
- Eşitsizlik
0 Yorum