- II. Siber Güvenlik Tehditlerinin Türleri
- III. Siber Güvenlik En İyi Uygulamaları
- II. Siber Güvenlik Tehditlerinin Türleri
- V. Ufak İşletmeler İçin Siber Güvenlik
- VI. Büyük İşletmeler İçin Siber Güvenlik
- VII. Devlet Kurumları için Siber Güvenlik
- VIII. Sıhhat Kuruluşları için Siber Güvenlik
- IX. Öğrenim Kurumları için Siber Güvenlik
Anahtar kelimeler: siber emniyet, dijital emniyet, data güvenliği, veri güvenliği, siber tehditler
“Dijital Alanı Güvence Altına Alma: Siber Güvenliğe Kapsamlı Bir Rehber” araması meydana getiren kişiler muhtemelen dijital varlıklarını siber saldırılardan iyi mi koruyacakları hakkındaki data arıyorlardır. Değişik siber hücum türleri, bunların iyi mi tanımlanıp azaltılacağı ve verilerinin çalınmasını yahut tehlikeye atılmasını iyi mi önleyecekleri hakkındaki data edinmekle ilgileniyor olabilirler. Ek olarak son olarak siber emniyet trendleri ve en iyi uygulamaları hakkındaki data edinmekle de ilgileniyor olabilirler.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Siber Güvenlik | Dijital varlıkların yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, bozulmaya, değiştirilmeye yahut imhaya karşı korunması. |
Dijital emniyet | Dijital cihazların, ağların ve verilerin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, ödenti, değişim yahut imhadan korunması. |
Informasyon güvenliği | Bilginin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, deforme, değişim yahut imhaya karşı korunması. |
Veri güvenliği | Verilerin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, deforme, değişim yahut imhaya karşı korunması. |
Siber tehditler | Dijital varlıkların güvenliğini tehlikeye atmak için kullanılabilen virüsler, solucanlar, Truva atları, casus yazılımlar, reklam yazılımları, fidye yazılımları ve hüviyet avı saldırıları şeklinde muhtelif tehdit türleri. |
II. Siber Güvenlik Tehditlerinin Türleri
Günümüzde kuruluşların ve bireylerin yüz yüze kalmış olduğu oldukca muhtelif siber emniyet tehditleri bulunmaktadır. En yaygın tehdit türlerinden bazıları şunlardır:
* Fena amaçlı yazılım: Verilere zarar verebilen yahut veri çalabilen yahut bilgisayar sistemlerini bozabilen fena amaçlı yazılım. Fena amaçlı yazılım örnekleri içinde virüsler, solucanlar, truva atları ve fidye yazılımları bulunur.
* Hüviyet avı: Kullananların kullanıcı ismi ve parola şeklinde kırılgan bilgilerini vermelerini sağlamaya çalışan bir tür toplumsal mühendislik saldırısı.
* Sahtecilik: Kullanıcıları şahsi bilgilerini vermeleri hikayesinde kandırmak amacıyla meşru bir internet sayfası yahut e-posta adresini öykünmek etmek için kullanılan bir teknik.
* DDoS saldırıları: Hedef internet sayfasını yahut ağı trafikle doldurarak meşru kullananların erişimini engellemiş olan dağıtılmış hizmet reddi saldırıları.
* Veri ihlalleri: Duyarlı verilerin çalışılmış olduğu yahut tehlikeye atılmış olduğu vakalar.
* Siber harp: Millet devletler yahut öteki örgütlü gruplar tarafınca zarar yahut yıkıma yol açma amacıyla meydana gelen saldırılar.
Bunlar günümüzde mevcud birçok siber emniyet tehdidinden bir tek birkaçıdır. Kuruluşların ve bireylerin bu tehditlerin bilincinde olması ve kendilerini bunlardan korumak için adımlar atması önemlidir.
III. Siber Güvenlik En İyi Uygulamaları
Siber emniyet en iyi uygulamaları, kuruluşların dijital varlıklarını siber saldırılardan korumak için alabilecekleri eylemlerdir. Bu uygulamalar şunları ihtiva eder:
Kuvvetli emniyet önlemlerinin uygulanması: Bunlara kuvvetli parolalar, oldukca faktörlü hüviyet doğrulama ve şifreleme kullanması dahildir.
Yazılımın aktüel tutulması: Yazılım güncellemeleri çoğu zaman yeni tehditlere karşı koruma sağlamaya destek olabilecek emniyet yamalarını ihtiva eder.
Personelleri siber emniyet hikayesinde eğitmek: Çalışanlar siber hücum risklerinin ve kendilerini iyi mi koruyacaklarının bilincinde olmalıdır.
Verileri tertipli olarak yedeklemek: Bu, siber hücum niteliğinde verilerin korunmasına destek olacaktır.
Siber emniyet planının olması: Bu plan, kuruluşun bir siber saldırıya iyi mi cevap vereceğini ana hatlarıyla belirtmelidir.
II. Siber Güvenlik Tehditlerinin Türleri
Kuruluşların ve bireylerin karşılaşmış olduğu oldukca muhtelif siber emniyet tehditleri vardır. En yaygın tehdit türlerinden bazıları şunlardır:
- Fena Amaçlı Yazılım: Fena amaçlı yazılım, bir bilgisayar sistemine zarar vermek yahut onu bozmak için tasarlanmış bir yazılım türüdür. Fena amaçlı yazılımlar içinde virüsler, solucanlar, truva atları ve fidye yazılımları bulunabilir.
- Hüviyet Avı: Hüviyet avı, kullanıcıları kullanıcı ismi ve parola şeklinde şahsi bilgilerini vermeye kandırmak için tasarlanmış bir tür toplumsal mühendislik saldırısıdır.
- Sahtecilik: Sahtecilik, kullanıcıları şahsi bilgilerini vermeleri için kandırmak amacıyla meşru bir internet sayfasını yahut e-posta adresini öykünmek etmeyi amaçlayan bir hücum türüdür.
- DDoS saldırıları: DDoS saldırıları, hedeflenen internet sayfasını yahut ağı, meşru kullananların erişimine kapatacak halde trafikle doldurmak için tasarlanmıştır.
- Aracı saldırıları: Aracı saldırıları, kırılgan detayları çalmak amacıyla iki taraf arasındaki iletişimi engellemek için tasarlanmıştır.
- Sıfır gün saldırıları: Sıfır gün saldırıları, yazılım satıcısının bilmediği emniyet açıklarını kötüye kullanma eden saldırılardır. Bu saldırılara karşı müdafaa yapmak oldukca zor olabilir.
Kendinizi korumak için adımlar atabilmeniz adına, mevcut değişik siber emniyet tehditlerinin bilincinde olmanız önemlidir.
V. Ufak İşletmeler İçin Siber Güvenlik
Ufak işletmeler siber emniyet mevzubahis olduğunda çoğu zaman dezavantajlıdır. Çoğu zaman büyük işletmelerden daha azca kaynağa sahiptirler ve kendilerini siber saldırılardan korumak için lüzumlu uzmanlığa yahut deneyime haiz olmayabilirler. Sadece, minik işletmelerin siber emniyet duruşlarını iyileştirmek için atabilecekleri bir takım adım vardır.
Ufak işletmelerin kendilerini siber saldırılardan korumak için yapabilecekleri en mühim şeylerden bazıları şunlardır:
- Güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları ve hücum tespit sistemleri şeklinde kuvvetli emniyet önlemlerinin uygulanması.
- Personelleri siber emniyet riskleri ve en iyi uygulamalar hakkındaki eğitmek.
- Yazılımlarını aktüel tutmak.
- Verilerini tertipli olarak yedeklemek.
- Kuvvetli parolalar ve emniyet uygulamaları kullanmak.
Ufak işletmeler bu adımları atarak hüviyet avı, fena amaçlı yazılım ve fidye yazılımı şeklinde en yaygın siber hücum türlerinden kendilerini korumaya destek olabilir.
Bu genel emniyet önlemlerine ayrıca, minik işletmelerin verilerini muayyen siber hücum türlerinden korumak için atabilecekleri bir takım hususi adım vardır. Sözgelişi, kredi kartı bilgilerini toplayan yahut saklayan işletmeler PCI ahenkli bir ödeme ağ geçidi kullanmalıdır. Bulut tabanlı uygulamalar kullanan işletmeler, kuvvetli emniyet önlemleri sunan saygı duyulan bir sağlayıcı kullandıklarından güvenilir olmalıdır. Toplumsal medyayı kullanan işletmeler ise toplumsal mühendislik saldırılarının risklerinin bilincinde olmalı ve hesaplarını korumak için adımlar atmalıdır.
Ufak işletmeler, verilerini korumak için lüzumlu adımları atarak siber hücum riskini azaltabilir ve kârlarını koruyabilirler.
VI. Büyük İşletmeler İçin Siber Güvenlik
Büyük işletmeler, boyutları, karmaşıklıkları ve topladıkları ve depoladıkları çok önemli miktardaki veriler sebebiyle benzersiz bir siber emniyet zorlukları kümesiyle karşı karşıyadır. Bu zorluklar şunları ihtiva eder:
- Daha geniş bir hücum yüzeyi: Büyük işletmeler, minik işletmelere kıyasla daha çok çalışana, cihaza ve veriye haizdir; bu da onları siber saldırganlar için daha cazibeli bir hedef haline getirir.
- Daha kompleks bir BT ortamı: Büyük işletmeler çoğu zaman birden fazla sistem, ağ ve tatbik içeren kompleks bir BT ortamına haizdir; bu da yönetimi ve güvenliğini zorlaştırabilir.
- Uyumluluğa daha çok gereksinim var: Büyük işletmeler çoğu zaman daha minik işletmelere kıyasla daha çok siber emniyet düzenlemesine ve uyumluluk gerekliliğine tabidir.
Büyük işletmelerin kendilerini siber saldırılardan koruyabilmeleri için siber güvenliğe yönelik kapsamlı bir yaklaşım benimsemeleri gerekiyor:
- Güvenlik duvarları, hücum tespit sistemleri ve antivirüs yazılımları şeklinde muhtelif emniyet kontrollerini içeren kuvvetli bir emniyet duruşunun uygulanması.
- Personelleri siber emniyet riskleri ve en iyi uygulamalar hakkındaki eğitmek.
- Ağlarını ve sistemlerini tertipli olarak korku emarelerine karşı takip etmek.
- Siber saldırıların gerçekleşmesi halinde bunlara cevap vermek için bir planınızın olması.
Büyük işletmeler bu adımları atarak yüz yüze kaldıkları birçok siber emniyet tehdidinden kendilerini koruyabilirler.
VII. Devlet Kurumları için Siber Güvenlik
Devlet kurumları, şahsi bilgiler, finansal bilgiler ve fikri iyelik şeklinde kırılgan verileri korumaktan mesuldür. Ek olarak, telekomünikasyon ağları, elektrik şebekeleri ve su sistemleri şeklinde tehlikeli sonuç altyapıları korumaktan da sorumludurlar. Netice olarak, devlet kurumları siber saldırılar için birincil hedeftir.
Siber saldırılardan kendilerini korumak için, hükümet kurumlarının kapsamlı bir siber emniyet programı uygulaması icap eder. Bu program aşağıdaki unsurları içermelidir:
- Risk değerlendirmesi: Herhangi bir siber emniyet programındaki ilk adım bir risk değerlendirmesi yapmaktır. Bu, kurumun en tehlikeli sonuç varlıklarını ve yüz yüze oldukları tehditleri belirlemesine destek olacaktır.
- Politikalar ve prosedürler: Müessese, siber emniyet uygulamalarını tedvir etmek için politikalar ve prosedürler geliştirmelidir. Bu politikalar, kullanıcı erişiminden veri şifrelemesine kadar her şeyi ele almalıdır.
- Teknik kontroller: Müessese, sistemlerini siber saldırılardan korumak için teknik kontroller uygulamalıdır. Bu kontroller emniyet duvarlarını, hücum tespit sistemlerini ve antivirüs yazılımlarını içerebilir.
- Güvenlik farkındalığı eğitimi: Müessese, çalışanlarına emniyet farkındalığı eğitimi sağlamalıdır. Bu tahsil, çalışanların siber hücum risklerini ve kendilerini bunlardan iyi mi koruyacaklarını anlamalarına destek olacaktır.
Kapsamlı bir siber emniyet programı uygulayarak, devlet kurumları kendilerini siber saldırılardan ve bunların yol açabileceği zararlardan koruyabilirler.
VIII. Sıhhat Kuruluşları için Siber Güvenlik
Sıhhat kuruluşları, hasta kayıtları, finansal bilgiler ve fikri iyelik şeklinde oldukca sayıda kırılgan veriye haiz oldukları için siber saldırılar için birincil hedeftir. Son yıllarda, esenlik kuruluşlarına yönelik oldukca sayıda yüksek profilli siber hücum gerçekleşmiş ve bu saldırılar hasta verilerinin çalınması, finansal kayıplar ve hasta bakımının aksamasıyla neticelenmiştir.
Sıhhat kurumlarının kendilerini siber saldırılardan koruyabilmeleri için aşağıdaki unsurları içeren kapsamlı bir siber emniyet programı uygulamaları gerekmektedir:
- Risk değerlendirmesi ve azaltma
- Güvenlik politikaları ve prosedürleri
- Teknik kontroller
- Güvenlik farkındalığı ve eğitimi
- Acele konum planlaması
Sıhhat kurumlarının siber emniyet programlarını uygulamalarına ve sürdürmelerine destek olmak için emin bir siber emniyet sağlayıcısıyla ortaklaşa iş kurmaları da icap eder.
Sıhhat kuruluşları için siber emniyet hakkındaki daha çok data edinmek için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
IX. Öğrenim Kurumları için Siber Güvenlik
Öğrenim kurumları giderek daha çok siber hücum hedefi haline geliyor. Bu saldırılar öğrenciler, tedris görevlileri ve personel üstünde yıkıcı bir etkiye haiz olabileceği şeklinde kurumun itibarı ve mali durumu üstünde de müessir olabilir.
Öğrenim müesseselerinin kendilerini siber saldırılardan korumak için atabilecekleri bir takım adım vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Kuvvetli siber emniyet politikaları ve prosedürlerinin uygulanması
- Öğrencileri ve çalışanı siber emniyet riskleri hikayesinde eğitmek
- Ağlarını ve verilerini korumak için emniyet araçları ve teknolojilerini kullanıyorlar
- Ağlarını hücum emareleri açısından tertipli olarak izliyorlar
- Siber saldırılara cevap vermek için bir planınızın olması
Öğrenim kurumları bu adımları atarak siber saldırıların yıkıcı etkilerinden kendilerini korumaya destek olabilirler.
S: Siber emniyet nelerdir?
A: Siber emniyet, dijital varlıkların yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, bozulmaya, değiştirilmeye yahut imhaya karşı korunmasıdır.
S: Siber emniyet tehditlerinin değişik türleri nedir?
A: Siber emniyet tehditlerinin değişik türleri şunlardır:
- Fena amaçlı yazılım
- Hüviyet avı
- Toplumsal mühendislik
- DDoS saldırıları
- Fidye yazılımı
S: Siber emniyet için en iyi uygulamalar nedir?
Siber emniyet için en iyi uygulamalar şunlardır:
- Kuvvetli parolalar kullanmak
- Yazılımınızı aktüel tutmak
- Güvenlik duvarı kullanma
- Verilerinizi yedekleme
- Toplumsal mühendislik dolandırıcılıklarının bilincinde olun
0 Yorum