-
Prime lens nelerdir?
-
Durağan(durgun) odaklı lenslerin avantajları
-
Durağan(durgun) odaklı lenslerin dezavantajları
-
Değişik tipte durağan(durgun) odaklı lensler
-
Doğru prime lensi kura çekmek
-
Durağan(durgun) odaklı lenslerin kullanması
-
Prime lenslerinizin bakımı
-
Sual & Yanıt
Antet | Özellikler |
---|---|
Kamera merceği | Işığı yakalar ve bir sensöre yansıtır |
Fotoğrafçılık | Resim çekme sanatı |
Birincil lens | Durağan(durgun) odak uzaklığına haizdir |
Üst seviye lens | Muhteşem imaj kalitesi sağlar |
Lens incelemeleri | Değişik lensler ile alakalı informasyon sağlar |
II. Prime lens nelerdir?
Birincil lens, durağan(durgun) odak uzaklığına haiz bir lens türüdür, kısaca yakınlaştırma yahut uzaklaştırma yapması imkansız. Bu, birincil lensleri, değişken odak uzaklıklarına haiz olan ve nesneleri büyütmek yahut daha geniş sahneleri yakalamak için kullanılabilen zum lenslerden değişik kılar.
Prime lensler çoğu zaman zum lenslerden daha ufak ve hafiftir ve çoğu zaman daha hızlıdır, kısaca daha geniş diyaframlara haizdir ve daha çok fer alabilir. Bu onları düşük fer koşullarında çekim yapmak yahut sığ alan derinliği efektleri elde etmek için ülkü hale getirir.
Prime lensler ek olarak zum lenslere nazaran daha keskin olma eğilimindedir ve daha yüksek kaliteli sahneler üretir. Bunun sebebi, prime lenslerin daha azca hareketli bölüme haiz olması ve bu sayede optik sapma riskinin azalmasıdır.
Durağan(durgun) odaklı lenslerin avantajları
Durağan(durgun) odaklı lens kullanmanın birçok pozitif yanları vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Daha keskin sahneler. Prime lensler çoğu zaman zum lenslerden daha geniş bir diyaframa haizdir, bu da daha çok fer toplayabilecekleri ve daha keskin sahneler üretebilecekleri demektir.
- Daha iyi düşük fer performansı. Prime lenslerin daha geniş diyaframı, düşük fer koşullarında daha iyi performans göstermelerini sağlar.
- Alan derinliği üstünde daha çok denetim. Prime lenslerin daha geniş diyaframı, alan derinliğini daha kırılgan bir halde denetim etmenizi sağlar; bu, sığ bir alan derinliği (bokeh) kurmak yahut mevzunuzu arka plandan yalıtmak için faydalı olabilir.
- Daha süratli otomatik odaklama. Prime lensler çoğu zaman zum lenslerden daha süratli otomatik odaklamaya haizdir ve bu da hareketli nesneleri çekmek için kullanışlı olabilir.
- Daha ufak ve daha hafifçe. Prime lensler çoğu zaman zum lenslerden daha ufak ve daha hafiftir, bu da kameranızı bütün gün yanınızda taşıyorsanız büyük bir avantaj olabilir.
IV. Prime lenslerin dezavantajları
Prime lensler birçok avantaj sunarken, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajlar da vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bunlar çoğu zaman zum lenslerden daha pahalıdır. Bunun sebebi, durağan(durgun) odaklı lenslerin durağan(durgun) odak uzaklığına haiz olmasıdır, bu da üretimleri için daha çok duyarlılık ve mühendislik gerektirdikleri demektir.
- Yakınlaştırma lenslerinden daha dar bir görüş alanı sunarlar. Bu, geniş açılı çekimler yahut öbek fotoğrafları çekmeyi daha zor hale getirebilir.
- Bunlar zum lensler kadar oldukca yönlü değildir. Zum lensler daha geniş çeşitlilikte çekim durumları için kullanılabilirken, durağan(durgun) odaklı lensler daha uzmanlaşmıştır.
Bu dezavantajlara karşın, durağan(durgun) odaklı lensler hala herhangi bir fotoğrafçının çalgı setine kıymetli bir katkı olabilir. Muhteşem imaj kalitesi ve performansı sunarlar ve bir zum lensle elde edilmesi zorluk derecesi yüksek çarpıcı sahneler kurmak için kullanılabilirler.
V. Değişik tipte durağan(durgun) odaklı lensler
Birçok değişik prime lens türü mevcuttur ve her biri kendine has özelliklere haizdir. En yaygın prime lens türlerinden bazıları şunlardır:
-
Geniş açılı durağan(durgun) odaklı lensler
-
Düzgüsel prime lensler
-
Telefoto prime lensler
-
Makro durağan(durgun) odaklı lensler
-
Eğimli-kaydırmalı durağan(durgun) odaklı lensler
Her bir prime lens türü muayyen bir gaye için tasarlanmıştır ve sizin için en iyi lens türü, şahsi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır.
Geniş açılı durağan(durgun) odaklı lensler çoğu zaman kısa odak uzaklıklarıyla karakterize edilir ve bu da geniş bir görüş alanı yakalamalarına imkan tanır. Bu onları görünüm fotoğrafçılığı, mimari fotoğrafçılık ve sokak fotoğrafçılığı için ülkü hale getirir.
Düzgüsel birincil lensler, kameranızdaki sensörün köşegen ölçüsüne kabaca eşdeğer bir odak uzaklığına haizdir. Bu, onları portre fotoğrafçılığı, yolculuk fotoğrafçılığı ve günlük fotoğrafçılık dahil olmak suretiyle muhtelif fotoğrafçılık türleri için oldukca yönlü bir seçenek haline getirir.
Telefoto prime lensler, nesneleri büyütmelerine ve sığ bir alan derinliği oluşturmalarına imkan tanıdıkları olan uzun bir odak uzaklığına haizdir. Bu, onları spor fotoğrafçılığı, yaban yaşamı fotoğrafçılığı ve portre fotoğrafçılığı için ülkü hale getirir.
Makro prime lensler yakın çekim fotoğrafçılığı için tasarlanmıştır. Fazlaca kısa bir odak uzaklığına ve büyük bir en çok diyaframa sahiptirler, bu da ufak nesnelerin keskin görüntülerini üretmelerine imkan tanır.
Tilt-shift prime lensler, görüntülerinizin perspektifini denetim etmenizi elde eden hususi bir lens türüdür. Binaların eğik görünmesi yahut minyatür manzaralar oluşturulması şeklinde trajik efektler yaratmak için kullanılabilirler.
Prime lens seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
-
Bütçeniz
-
Kameranızın gövdesi
-
Fotoğrafçılık hedefleriniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyacınız olan şeyleri karşılayacak ve daha iyi fotoğraflar çekmenize destek olacak bir prime lens seçebilirsiniz.
VI. Doğru prime lensi kura çekmek
Birincil lens seçerken göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır:
- Kameranızın sensör boyutu
- Atış stiliniz
- Bütçeniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. İşte her kamera sensör boyutu için en iyi birkaç prime lens:
- APS-C sensörü:
- Nikon 35mm f/1.8 DX
- Canon EF 50mm f/1.8 II
- Sony FE 35mm f/1.8
- Tam kare sensör:
- Nikon 50mm f/1.8G
- Canon EF 85mm f/1.8 USM
- Sony FE 85mm f/1.8
Elbet, bunlar bir tek birkaç tavsiye. Piyasada oldukca sayıda mükemmel prime lens mevcut, bu nedenle satın almadan ilkin araştırmanızı yaptığınızdan güvenli olun.
VII. Prime lenslerin kullanması
Prime lensler, oldukca muhtelif fotoğrafçılık türleri için kullanılabilen oldukca yönlü bir araçtır. Prime lensleri etken bir halde kullanmak için birkaç ipucu:
- İş için doğru lensi seçin. Birçok değişik türde durağan(durgun) lens mevcuttur, bu yüzden yapacağınız fotoğrafçılık türüne müsait olanı kura çekmek önemlidir. Mesela, görünüm çekiyorsanız geniş açılı bir lens istersiniz, portre çekiyorsanız ise telefoto lens istersiniz.
- Mevzunuza yaklaşın. Prime lensler sığ bir alan derinliğine haizdir, bu da mevzunuza odaklandığınızda arka planın bulanıklaşacağı demektir. Bu, görsel olarak daha cazibeli bir imaj oluşturabilir, sadece bununla birlikte her şeyi odakta tutmak için mevzunuza yaklaşmanız gerektiği demektir.
- Manuel odak kullanın. Bir çok prime lensin, lensin odağını kendiniz denetim etmenizi elde eden manuel odak halkaları vardır. Bu, bilhassa düşük ışıkta çekim yaparken kırılgan odak elde etmek için yararlı olabilir.
- Değişik diyafram ayarlarını kontrol edin. Bir lensin diyaframı kameraya giren fer miktarını denetim eder ve ek olarak alan derinliğini etkisinde bırakır. Değişik diyafram ayarlarını deneyerek görüntülerinizde değişik efektler yaratabilirsiniz.
- Prime lensleri tam potansiyelleriyle kullanın. Prime lensler çarpıcı sahneler üretebilir, sadece yalnızca doğru halde kullandığınızda tam potansiyellerine kavuşurlar. Prime lenslerinizi iyi mi kullanacağınızı öğrenmek için süre ayırın ve güzel fotoğraflarla ödüllendirileceksiniz.
Prime lenslerinizin bakımı
VIII. Primer lenslerinizin bakımı
Prime lensler kırılgan aletlerdir ve kullanım ömürlerini uzatmak ve yüksek kaliteli sahneler üretmeye devam etmelerini sağlamak için onlara müsait halde bakım yapmak önemlidir. Prime lenslerinizin bakımı için birkaç ipucu:
- Lensiniz kullanılmadığında daima bir lens kapağı kullanın. Bu, lensi tozdan, kirden ve öteki kirleticilerden korumaya destek olacaktır.
- Lensinizi temizlerken yumuşak, kuru bir bez kullanın. Sert kimyasallar yahut çözücüler kullanmaktan kaçının, şu sebeple bunlar lens kaplamasına zarar verebilir.
- Lensiniz ıslanırsa, yumuşak ve kuru bir bezle derhal kurulayın. Saç kurutma makinesi yahut başka bir sıcaklık deposu kullanmayın, şu sebeple bu lense zarar verebilir.
- Merceğiniz çizilmişse, çiziği bir mercek tamir kitiyle onarmayı deneyebilirsiniz. Sadece, çizik derin yahut şiddetliyse, merceği bir profesyonele onarım ettirmeniz gerekebilir.
Bu ipuçlarını izleyerek, prime lenslerinizin iyi durumda kalmasına destek olabilir ve gelecek yıllarda da çarpıcı sahneler üretmeye devam etmelerini sağlayabilirsiniz.
IX.
Netice olarak, durağan(durgun) odaklı lensler her seviyedeki fotoğrafçı için kıymetli bir araçtır. Daha süratli en çok diyafram açıklıkları, daha iyi imaj kalitesi ve daha kompakt ebat şeklinde zum lenslere nazaran bir takım avantaj sunarlar. Sadece, daha pahalı olmaları ve daha dar bir görüş alanına haiz olmaları şeklinde birtakım dezavantajları da vardır. Netice olarak, durağan(durgun) odaklı bir lensin sizin için doğru olup olmadığına karar vermenin en iyi yolu, kendiniz denemektir.
Fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyabilecek bir lens arıyorsanız, o halde bir prime lens mutlaka dikkate değerdir. Süratli diyaframları, keskin görüntüleri ve kompakt boyutlarıyla, prime lensler fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenin ve fotoğraflarınızı bir üst seviyeye taşımanın mükemmel bir yoludur.
S: Prime lens nelerdir?
A: Bir asal lens, durağan(durgun) odak uzaklığına haiz bir lens türüdür, kısaca yakınlaştırma yahut uzaklaştırma yapması imkansız. Bu, asal lensleri zum lenslerden daha oldukca yönlü hale getirir, şu sebeple daha muhtelif çekim durumları için kullanılabilirler. Ek olarak asal lensler daha keskin olma eğilimindedir ve zum lenslerden daha iyi imaj kalitesi üretir.
S: Prime lenslerin avantajları nedir?
A: Prime lenslerin avantajları şunlardır:
- Daha keskin imaj kalitesi
- Daha iyi düşük fer performansı
- Yakınlaştırma lenslerinden daha müsait fiyatlı
S: Prime lenslerin dezavantajları nedir?
Prime lenslerin dezavantajları şunlardır:
- Yakınlaştırma lenslerine nazaran daha azca oldukca yönlülük
- Kullanması daha zor
- Zum lenslerden daha pahalı
0 Yorum